Sifferlek som hjärngympa

När man arbetar med statistik kan det ofta kännas som en mycket abstrakt syssla där de siffror man dagligen stirrar på inte har någon anknytning till verkligheten. Detta medför även en risk att förlora känslan för vad som är rimligt gällande olika siffrors storlek. Exempelvis är en miljon kronor en stor siffra när man talar privatekonomi men en ganska liten när den behandlar EU:s totala budget för jordbruksstöd.

För att råda bot på detta kan man anknyta olika siffror till verkligheten och leka lite med jämförelser i syfte att få ett bättre grepp om både siffrorna och verkligheten.

Några exempel:

De 348 564 mjölkkor som preliminärt räknades i Sverige i december år 2010 väger tillsammans ca 227 000 000 kg. Det är nästan lika mycket som hela Sveriges konsumtion av nötkött år 2008 (231 700 000 kg).

Den svenska konsumtionen av kaffe år 2008 var ca 73 500 000 kg. Beräknad skörd per hektar är ca 1080 kg. Detta innebär att för att odla det kaffe vi dricker krävs drygt 68 000 hektar, vilket är ca 2,6 % av rikets åkerareal.

År 2010 uppgick produktionen av konsumtionsmjölk vid svenska mejerier till 912 000 ton, alltså ca 912 miljoner mjölkpaket. Det motsvarar knappt 97 mjölkpaket per person räknat efter befolkningsmängden i december 2010.

I vår databas finns massvis av statistik kring jordbruk som kan användas i hjärngympa. Olika sökmotorer på internet är lätta att använda för att få fram kompletterande information.

Om man ställde alla kor på ett led, hur många varv runt jorden skulle det räcka?

Hur många meter garn skulle de svenska fårens ull räcka till?

Fantasin vet inga gränser!

// Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Fascinerande fakta och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s