Nu ska vi lära oss mer om hästsektorn

Under våren kommer vi att skicka en enkätundersökning till hästhållare i Sverige. Det är en uppföljning av undersökningen av antalet hästar från 2010 som visade att det finns ca 362 700 hästar i landet. Många har varit med om att ta fram frågorna och många är nyfikna på resultaten.

 – Svenska hästägare hjälper varandra genom denna undersökning och jag hoppas på en hög svarsfrekvens. Med mer fakta kan vi vässa insatserna mot spridningen av sjukdomar och antibiotikaresistens hos hästar, säger Gittan Gröndahl som är statsveterinär vid SVA.

– Vi planerar just nu våra framtida forskningssatsningar inom hästområdet samt förnyar hippolog- och veterinärutbildningarna, säger Göran Dalin som leder arbetet med ett nytt forskningsprogram vid SLU. En aktuell bild av svensk hästhållning ger oss bättre möjligheter att göra rätt satsningar för framtiden.

– Hästsektorn är viktig ur många hänseenden. Hästar ger öppna landskap och är en betydelsefull inkomstkälla för många landsbygdsföretagare. Hästen ger också social gemenskap och en meningsfull fritid. Resultatet från undersökningen kommer att ge oss en bättre bild av hästsektorn och bland annat hjälpa oss i utformandet av det nya landsbygdsprogrammet, säger Magnus Nordgren vid landsbygdsavdelningen på Jordbruksverket.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Husdjur och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s