Utrikeshandeln med jordbruksvaror ökade 2010

Exporten av jordbruksvaror och livsmedel ökade med 9 % och importen ökade med 3 % mellan åren 2009 och 2010.

Svensk export av jordbruksvaror och livsmedel var knappt 54 miljarder kronor. Värdet av exporten av fisk ökade med 24 % jämfört med föregående år, från drygt 15 miljarder kronor till 19 miljarder. Även om fisk inte räknas med har den övriga exporten av jordbruksvaror och livsmedel ökat med drygt 600 miljoner kronor, en ökning med 2 % jämfört med 2009. Fisk står för 35 % av det totala värdet av livsmedelsexporten jämfört med 31 % förra året. Andra viktiga produkter är drycker med 12 % och spannmål med 11 %. De viktigaste marknaderna är våra nordiska grannländer och Frankrike som tillsammans tar emot 40 %.

Importen av jordbruksvaror och livsmedel var 95 miljarder kronor. Närmare 60 % av den totala importen av jordbruksvaror och livsmedel kommer från Norge, Danmark, Nederländerna och Tyskland.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s