Påskstatistik

När påsken nu stundar går var och varannan människa runt med tankar på den kommande högtiden. Om det inte är påskharar och påskliljor så kanske det är påskmat och påskgodis som rör sig i sinnet. Jag tog mig därför en liten titt på påskrelaterad statistik kring fårkött och ägg. Sådan statistik finns i vår statistikdatabas och kommer även att kommenteras i den bok vi släpper i början av maj. I nedanstående tabell hittar ni siffror om konsumtion, utrikeshandel och produktion av fårkött och ägg. 

Konsumtionen av fårkött har ökat kraftigt sedan mitten av 1900-talet. Totalkonsumtionen räknat per person och år har fyrdubblats under perioden 1950-2009. Direktkonsumtionen visar en ännu större ökning, med en sexdubbling under perioden 1960-2009. Den inhemska produktionen av får och lamm har även den ökat, med strax över 120 % sedan år 1950.

När det gäller ägg har konsumtionen per person och år varit förhållandevis stabil under senare delen av 1900-talet och början av 2000-talet. Under samma period har partihandels invägning av ägg nästan fördubblats. Den uppskattade totala produktionen ökade mellan åren 1950-1990, men har därefter sjunkit något till 95 000 ton år 2007. Den ökade konsumtionen av ägg har till stor del täckts av en kraftigt ökad import och en minskande export. Importen av ägg har mer än tiodubblats under perioden 1960-2009. Samtidigt minskade exporten drastiskt, från ca 9 800 ton till endast 500 ton. Denna export reducerades framförallt under 1960-talet.

Sammantaget kan sägas att vi konsumerar mer av de påskanknutna livsmedlen idag, både totalt och per person. Framförallt konsumtionen av fårkött har ökat, vilket ju inkluderar påskalammen.

Glad påsk önskar Statistikenheten!

//Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Internationellt, Konsumtion och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s