Ogynnsamt väder försämrade spannmålsskörden år 2010

Den totala skörden av spannmål (exklusive majs) blev knappt 4,3 miljoner ton under 2010. Totalskörden är 18 % mindre än 2009 års spannmålsskörd och 13 % mindre än genomsnittet för de 5 senaste åren. Förutom det ogynnsamma vädret medverkade även minskad spannmålsodling till den låga totalskörden.

Skörden av raps och rybs minskade, trots ökad odling. Den totala skörden av raps och rybs uppgick till 279 600 ton, vilket är 6 % mindre än 2009 års totalskörd men 17 % mer än genomsnittet för de 5 senaste åren. Avkastningsnivåerna var låga under 2010 och kunde inte kompenseras av den fortsatt ökade odlingsarealen.

Potatisskörden minskade, men slåttervallsskörden ökade. Totalskörden av matpotatis och totalskörden av potatis för stärkelse uppgick till 542 900 ton respektive 273 400 ton, en minskning jämfört med föregående år med 5 respektive 6 %.  //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s