Tema statistiska undersökningar – Del 1: Djurräkningen 2011

I måndags skickade vi ut Djurräkningen 2011 till ca 7 000 jordbruksföretag i riket. Undersökningen är en urvalsundersökning vilket innebär att vi endast skickar blanketter till ett urval av Sveriges alla jordbruksföretag. Statistiska modeller används sedan för att räkna fram det slutgiltiga antalet djur. Syftet är att ta fram statistik över antalet djur, vilken sedan rapporteras till EU:s statistikorgan Eurostat. Djurräkningen 2010 ingick som en del i den större Strukturundersökningen, eftersom vi strävar efter att i så stor utsträckning vi kan minska uppgiftslämnarbördan.

I blanketten som landar i brevlådan under innevarande vecka frågar vi efter antalet får, svin samt höns och kycklingar per den 2 juni 2011. Antalet nötkreatur räknas även det i undersökningen, men detta tar vi från den Centrala Djurdatabasen (CDB) där alla nötkreatur finns registrerade. Från djurhållaren frågar vi endast om dennes produktionsplatsnummer för nötkreatur, så vi kan lista ut vilka djur som tillhör honom eller henne.

Till dem som inte skickar in blanketten före den 16 juni skickar vi en påminnelse. Under sommaren skickar vi ytterligare påminnelser och samlar in kompletteringar för att höja svarsfrekvensen samt öka kvaliteten och korrigera fel i materialet.

Preliminära resultat publiceras i oktober. Datumet finner ni i vår publiceringsplan.

Vi hoppas att alla som får Djurräkningen 2011 känner sig manade att stå oss bi i vårt arbete genom att skicka in blanketten.

För mer information om Djurräkningen kontakta,
Statistikenheten, 020- 26 10 86
statistik@jordbruksverket.se

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Husdjur och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s