0,1 procent av världens nötkreatur och 0,2 procent av världens åkermark finns i Sverige

I hela världen finns det 1 571 miljoner nötkreatur (inklusive bufflar). Av dem finns 0,1 procent dvs. 1,5 miljoner i Sverige. Flest nötkreatur finns i Indien (279 miljoner) följt av Brasilien (206 miljoner djur). Världens totala åkerareal är 1 381 miljoner hektar. Av den finns 0,19 procent eller 2,6 miljoner hektar i Sverige. 0,014 procent av världens totala betesmark finns i Sverige. I Sverige betas 0,5 miljoner hektar betesmark av världens totala 3 356 miljoner hektar. Mest åkermark finns i USA (170 miljoner hektar) följt av Indien (158 miljoner hektar) och Ryssland (122 miljoner hektar). Statistiken kommer från FAO och avser åren 2008- 2009. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer, Fascinerande fakta, Husdjur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till 0,1 procent av världens nötkreatur och 0,2 procent av världens åkermark finns i Sverige

 1. Lars Arvidsson skriver:

  Hur kommer det sig att er uppgift om antalet nötkratur i Sverige siljer sig så oerhört från de uppgifter som lämnas av svensk livsmedelsindustri? Ni säger 1 500 000 nötkreatur, och de uppger 425 000 nötkreatur.

  Samtidigt säger LRF på sin hemsida att det finns 565 000 nötkreatur (varav 350 000 är mjöllkor) i Sverige.

  Finns det ett system att hålla reda på detta, eller är samtliga uppgifter gissningar?

  MVH/Lars

 2. Anders skriver:

  Hej Lars!
  Jag har inte lyckats hitta de uppgifter från Svensk Livsmedelsindustri och LRF som du refererar till men jag utgår från att skillnaderna bygger på någon form av definitionsskillnad.
  Jordbruksverkets uppgifter, som ingår i Sveriges Officiella Statistik, bygger på en bearbetning av CDB (centrala nötkreatursregistret) och torde ganska väl överensstämma med ”sanningen”. En mer detaljerad redovisning av statistiken finns här: http://www.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/Amnesomraden/Statistik%2C%20fakta/Husdjur/JO20/JO20SM1201/JO20SM1201/JO20SM1201_ikortadrag.htm
  Om ca en vecka kommer vi också publicera uppgifter om antalet nötkreaur i december 2012. /Anders Grönvall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s