EHEC orsakar prisras på gurka

Det pågående utbrottet av EHEC i framförallt Tyskland rapporteras flitigt i medierna. SvD, DN, Aftonbladet, SR och SVT har nyheter om de som insjuknat eller avlidit på grund av sjukdomen. På vår egen hemsida finns massvis med information om symptom på sjukdomen samt hur den kan undvikas. Di.se lyfter fram den påverkan som utbrottet haft på priset för gurka. Under de senaste dagarna har gurkpriset fallit till rekordlåga nivåer då produktionen handlats till runt 4 kr/kg. Priserna har tidvis varit så låga som 2,50 kr/kg. Nedanstående diagram är baserat på våra uppgifter om trädgårdsproduktion under åren 2005-2009.

Priset idag är alltså mer än 60 % lägre än när det var som högst år 2009. Den jämna prisnivån på mellan 7-8 kr/kg under åren 2005-2008 är även den långt högre än vad odlarna får i dagsläget. Orsaken till prisfallet är rädslan att köpa köksväxter framförallt på kontinenten. Trots att mycket av den svenska gurkan konsumeras här hemma så påverkas priserna av minskad export. Priset på tomater har inte påverkats på samma sätt eftersom dessa exporteras i liten utsträckning.

Utvecklingen för produktionen av gurka och tomat i växthus har varit uppåtgående sedan 1980-talet. Den producerade kvantiteten av gurka ökade med en tredjedel mellan åren 1981-2002. Produktionen av tomater mer än fördubblades under samma tid. Under de senaste åren har produktionen minskat något sedan högstanivån för gurkan år 2007, då 31 300 ton producerades i riket. // Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Priser, Skörd, Trädgård och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s