Dramatisk ökning i antalet upptäckta smugglade hundar

Det händer att andra avdelningar på Jordbruksverket släpper intressant statistik som rör deras verksamhet. Vi tycker att sådant är trevligt att lyfta fram även här och kommer därför göra det med jämna mellanrum. En aspekt av detta är dock att vi på statistikenheten inte själva har tagit fram statistiken. Nedan följer ett inlägg om hundsmuggling, ett problem som berör både Jordbruksverket och Tullverket.

Siffror framtagna av Jordbruksverkets avdelning för djurskydd och hälsa visar att antalet illegalt införda hundar som stoppas vid den svenska gränsen eller upptäcks inne i landet ökade med över 50 % mellan år 2009 och 2010. Antalet ärenden med smugglade hundar ökade ännu mer, från 291 st. 2009 till 469 st. 2010, en ökning med 61 %. Både djur som smugglas av professionella smugglare och sällskapshundar som reser utan rätt dokumentation omfattas av statistiken. Den dramatiska ökningen är troligtvis ett resultat dels av insatser inriktade mot just detta problem, dels en följd av en generellt ökande omfattning av hundsmugglingen.

Det är framförallt små och dyra hundar som smugglas, såsom chihuahuas och bulldoggar, och säljs via internet. Eftersom hundarna inte är korrekt vaccinerade och avmaskade löper de stor risk att drabbas av, samt även sprida, olika typer av sjukdomar, exempelvis dvärgbandmask och rabies.

I samarbete med Tullverket driver Jordbruksverket en kampanj i syfte att upplysa allmänheten om problemet med smuggelhundar. Avsikten är att öka kunskapen och medvetenheten bland hundköparna så att man försäkrar sig om att valpen man köper är född i Sverige eller införd på ett legalt sätt. Det bästa sättet att stoppa djursmuggling är att ingen köper smugglade djur.

Ta er gärna en titt på informationsfilmerna i Jordbruksverkets Youtube-kanal!

Ytterligare information finns på Jordbruksverkets och Tullverkets hemsidor.

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Husdjur och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s