Kontroller viktiga för Goa Gubbar till Midsommar

Såhär i midsommartider är jordgubbar på allas läppar, både bildligt och bokstavligt talat. Intresset för dessa uppsvällda blombottnar når nya höjder och årets förhoppningsvis fördelaktiga pris har rapporterats flitigt i media. DN, SvD, GP, SR, SVT har alla haft artiklar och inslag om den söta frukten, vars skörd (tack vare det fina vädret i april) blev både tidig och god. Detta bör sätta press på priserna som troligtvis blir lägre i år än förra året då skörden var sämre och vi tvingades importera en del bär.

Kikar man på statistiken angående jordgubbsodlingen i riket så kan man se att antalet odlare har minskat stadigt sedan 1970-talet. År 1971 odlade 2 184 företag i landet jordgubbar på friland. Antalet minskade, framförallt under 1980-talet, ned till 369 år 2010. Frilandsarealen med jordgubbsodling genomgick en motsatt utveckling fram till mitten av 1990-talet. Då odlades som mest 2 950 ha år 1996. Sedan dess har arealen minskat med knappt 37 % till 1 861 ha år 2010. Den totala skörden av jordgubbar åtnjöt en uppåtgående trend fram till slutet av 1990-talet. Därefter har den legat någorlunda stabilt kring 11 000-12 000 ton, med undantag för år 2002.

En annan aspekt av faiblessen för gubbarna är vikten som läggs vid att de är svenska. Detta adjektiv är det i särklass vanligaste förekommande i marknadsföringen. Själva kontrollen av jordgubbarnas nationella äkthet utförs av Jordbruksverkets Växtkontrollenhet. De genomför kontroller både i butiker och på tillfälliga försäljningsställen som torg, stormarknader och vägkanter. Vid oklarheter finns möjlighet att skicka prover för isotopanalys där man tar reda på jordgubbens ursprung. Kontrollerna syftar till att möjliggöra ett upplyst val för konsumenten samt att skapa ett förtroende för märkningen av jordgubbsförpackningarna. Man ska kunna vara säker på att det är just svenska jordgubbar man får om man vill ha det. // Carin Stenberg & Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd, Trädgård och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s