Tufft konkurrensläge för de allt färre tomatodlarna i Sverige

Idag släppte Jordbruksverket en rapport om svensk växthusproduktion av tomater. Vi på statistikenheten har varit inblandade genom vår hortonom Carin, som arbetar med trädgårdsstatistiken på enheten. I rapporten jämförs konkurrensläget för tomatodlingen i Sverige med den i två andra EU-länder, nämligen Nederländerna och Finland.

Svenska tomatodlare lyfter fram att konkurrensläget är svårt i förhållande till andra länder, främst Nederländerna, där odlare gynnas av exempelvis storskalig produktion, lånegarantier och låga energikostnader. Rapporten pekar på att det finns skillnader mellan länderna, till exempel när det gäller energipolitik. I intervjuer med svenska handelsled för tomater framkommer att det finns ett svenskt mervärde och att odlarna får ut detta värde, särskilt för specialtomater. Utvecklingsmöjligheter för svenska tomatodlare finns exempelvis i utveckling av sortimentet och nya energilösningar.

 Lite statistik som illustrerar utvecklingen. 

Den svenska tomatproduktionen uppgick 2010 till 13 800 ton, en minskning med drygt 4 000 ton jämfört med år 1990. Antalet yrkesmässiga odlingar var 198 stycken år 2008, vilket är en kraftig minskning jämfört med för 30 år sedan.

Växthusarealen med tomater har minskat med över 57 % sedan år 1971. Produktiviteten har dock ökat under samma tid, från ca 10 ton till drygt 37 ton per 1 000 kvadratmeter. Totalskörden är dock lägre nu jämfört med toppnoteringarna från 1990-talet. En aspekt av de betydande produktivitetsökningarna är att man år 1981 begränsade statistiken till odlingar med mer än 200 kvadratmeter växthusyta. Detta innebar att de småskaliga, mindre produktiva, odlingarna lämnades utanför. Mer statistik om trädgårdsproduktion finns i vår databas och på våra statistiksidor. //Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Trädgård och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tufft konkurrensläge för de allt färre tomatodlarna i Sverige

  1. Ping: Tomatproduktionen i Sverige kan fördubblas | Jordbruket i siffror

  2. Ping: Tomatproduktionen i Sverige kan fördubblas | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s