Jordbrukarna fick mer betalt för sina varor första kvartalet i år jämfört med första kvartalet i fjol

Samtliga medlemsländer i EU skickar statistik över priser och prisindex till Eurostat. Till vänster finns ett diagram som visar utvecklingen av jordbrukarnas avräkningspriser mellan det första kvartalet 2010 och det första kvartalet 2011. Avräkningspisindex som diagrammet baseras på väger samman priserna på alla varor som jordbrukarna säljer.

Diagrammet visar att jordbrukarna i samtliga medlemsländer föutom Spanien och Cypern har fått mer betalt för de varor de producerat det första kvartalet i år jämfört med samma kvartal i fjol. Prisförändringarna i Sverige följer i stort prisförändringarna i hela EU. Priserna i Sverige har dock inte ökat lika mycket som priserna i Danmark och Finland. Det är framförallt priserna på spannmål och potatis som har ökat, medan prisökningen på animalier varit mera blygsam. I hela EU var prisökningen för vegetabilier 23 % medan prisökningen på animalier och animlaiska produkter var runt 7 %.  //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Priser och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s