Betalar jordbrukarna för mycket för fodret?

Jordbruksverket har just gett ut en rapport om fodermarknaden i Sverige. Av rapporten framgår att fodermarknaden är starkt koncentrerad, i synnerhet på lokal nivå där det ofta bara marknadsförs foder från två eller tre tillverkare. Slutsatsen i rapporten blir att den höga koncentrationsgraden i branschen medför risk för svagt effektiviseringstryck. Rapporten innehåller en hel del prisstatistik där prisutvecklingen för fodermedel i Sverige jämförs med den i andra EU-länder. Några resultat från prisjämförelserna är:

  • Sverige tillhör de länder där foderpriserna ökade mest och snabbast då råvarupriserna steg under 2006-2008. Efter en nedgång under 2008-2009 steg foderpriserna igen under 2010 och sammantaget tillhör Sverige de länder där foderpriserna ökat mest mellan 2005 och fjärde kvartalet 2010.
  • Många EU-länder, dock inte Sverige, tar fram statistik över absoluta foderpriser och det kan noteras att foderpriser i exempelvis Tyskland stämmer ganska väl överens med foderpriser i flera andra EU-länder.
  • De svenska foderfabrikernas inköpskostnad för spannmål bör likna den i länder som Danmark och Tyskland, förutsatt att konkurrensen på spannmålsmarknaden fungerar väl.
  • Kostnaden för proteinråvaror kan vara något högre i Sverige på grund av att svenska foderfabriker i praktiken inte kan använda GMO-soja.
  • En del av variationen i priset på de råvaror fodret tillverkas av verkar absorberas av ändrade marginaler i foderindustrin, vilket är ett tecken på svag priskonkurrens på den svenska fodermarknaden.//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Produktionsmedel. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s