En referenspunkt för alla er som vill spekulera om årets kommande spannmålsskörd skulle kunna vara 5 miljoner ton

Jordbruksverkets skördeprognos kommer att publiceras den 18 augusti 2011. Prognosen bygger på en matematisk modell (en regressionsmodell) som beskriver sambandet mellan tidigare års genomsnittliga skördar, nederbörd och temperatur. Denna beräknade hektarskörd multipliceras sedan med den areal som odlas av olika grödor. Vi får dock redan nu många frågor om skördens storlek. Det vi som arbetar med officiell statistik på Jordbruksverket kan bidra med så här långt är att hjälpa till med en referenspunkt för alla er som själva vill fundera över skördens storlek år 2011.

Om… skördens storlek per hektar på riksnivå skulle bli lika stora 2011 som den i genomsnitt varit de senaste 15 åren. (2011 års normskördar),  och om… dessa skördar per hektar multipliceras med preliminära arealuppgifter för år 2011 … så skulle skörden av spannmål bli 5,0 miljoner ton och skörden av raps och rybs bli 0,29 miljoner ton. Som en jämförelse kan nämnas att år 2010 skördades 4,3 miljoner ton spannmål och 0,28 miljoner ton raps och rybs. Nu är ju inget år, inte heller 2011, ett normalår så om skördens storlek 2011 väljer jag själv att inte sia utan att vänta och se. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s