Fascinerande fakta om havre

Fram till 1960-talet var havre den klart dominerande spannmålsgrödan. Totalskörden av havre utgjorde runt 40 % av den totala spannmålsskörden fram till och med år 1941. Ännu tidigare,  på 1870-talet, var havre dessutom en viktig exportvara. Vid den tiden svarade spannmål för 70 % av värdet av livsmedelsexporten, en livsmedelsexport som i sin tur svarade för en fjärdedel av värdet av Sveriges export. När antalet hästar minskade under mitten av 1900-talet minskade behovet av havre som foder. Det innebar att jordbrukarna började odla vårkorn på marker där man tidigare odlat havre. Havre är en torkkänslig gröda vilket innebär att skörden per hektar varierar mycket mellan åren, speciellt i de östra delarna av landet. Detta märks särskilt åren 1992 och 2006, då sommartorkan bidrog till låg avkastning. Havre odlas också ekologiskt och ungefär 15 % av havrearealen var ekologiskt under 2000-talet. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer, Fascinerande fakta, Skörd och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fascinerande fakta om havre

  1. Ping: Fascinerande fakta om korn, havre, råg, rågvete och vete | Jordbruket i siffror

  2. Ping: Stor höstsådd i år igen bådar gott för nästa års skörd | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s