Fascinerande fakta om vete vår vanligaste spannmålsgröda

Bland spannmålsgrödorna är höstvete den gröda som vanligen ger störst skörd per hektar. Så har det varit under hela 1900-talet. Från och med 1960-talet och framåt har till och med skillnaden i skördeavkastning mellan höstvete och övriga spannmåls-grödor ökat något. Denna trend är speciellt tydlig i Stockholm- Södermanlands, Gotlands och f.d. Skaraborgs län. Den högsta avkastning som någonsin redovisats för höstvete på länsnivå var 8 210 kilo per hektar år 2009 i Skåne län. Under år med goda förutsättningar för stor skörd finns det många gårdar i södra Sverige som uppnått skördar av höstvete på mer än 10 ton. Av den redovisade skörden på uppemot 2 miljoner ton totalt under de senaste åren så används ungefär häften till foder, en knapp fjärdedel för livsmedelsändamål i Sverige och ungefär en fjärdedel exporteras.

Från och med 1995 har höstvete varit den vanligaste spannmåls-grödan. Ungefär 40 % av vår areal odlas med höstvete.Vårvete används framförallt för livs-medelsändamål. Omkring 20 % av arealen som odlas med vårvete odlas ekologiskt numera. I Västra Götalands län är nästan hälften av vårvetearealen ekologiskt odlad. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Fascinerande fakta, Skörd och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fascinerande fakta om vete vår vanligaste spannmålsgröda

  1. Ping: Fascinerande fakta om korn, havre, råg, rågvete och vete | Jordbruket i siffror

  2. Ping: Stor höstsådd i år igen bådar gott för nästa års skörd | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s