Kaffe en allt dyrare njutning

Kaffe är ett av våra populäraste njutningsmedel. Totalt producerades ca 8 miljoner ton kaffe i världen under 2010. Det är en ökning med 0,6 miljoner ton jämfört med 2009. De största producenterna är Brasilien med ca 36 % av världsproduktionen följt av Vietnam (ca 14 %), Colombia (ca 7 %), Indonesien (ca 6 %) och Etiopien (ca 6 %). Liksom andra jordbruksgrödor påverkas skörden av väderleken, vilket förklarar de ibland mycket stora årliga svängningarna.

Det finns två arter av kaffe: Arabica och Robusta. Arabica omfattar ca 60 % av den totala kaffeproduktionen. Det kaffe som konsumeras i Sverige är främst Arabica. Arabica odlas framförallt i  Sydamerika och betingar ett betydligt högre pris än Robusta, som främst odlas i Afrika och Asien. Tvättad Arabica är kaffe av bättre kvalitet och populärt i länder som Sverige, Norge och Finland.

Både butikspriset och grosistpriset på kaffe har stigit de senaste åren. Konsument-prisindex på kaffe steg med 37 % mellan juli 2010 och juli 2011.  Läs mer om kaffe i Jordbruksverkets serie ”På tal om jordbruk”.

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Priser, Skörd och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s