Vall är vanligast – drygt 60 % av den ekologiskt odlade åkerarealen består av vall.

Den areal av jordbruksmarken i Sverige som odlas ekologiskt fortsätter att öka år 2010. Den totala arealen jordbruksmark som antingen var omställd eller var under omställning till ekologisk produktion var knappt 439 000 hektar eller 14,2 % av den totala arealen jordbruksmark år 2010. Arealen ökade med 53 800 hektar mellan 2009 och 2010. Regeringens mål var att den omställda arealen vid utgången av år 2010 skulle motsvara 20 % av den totala jordbruksmarken. Trots att den ekologiska arealen har ökat de senaste åren uppfylldes alltså inte målet.  

Den ekologiska växtodlingen på åkermark domineras av vallodling (inkl. frövall).  År 2010 uppgick den omställda arealen vall till 154 000 hektar, vilket motsvarar 61 % av denomställda arealen åkermark. Motsvarande siffror för spannmål var 61 000 hektar respektive 24 %. Havre står för närmare en tredjedel av den ekologiska spannmålsodling-en. Jämfört med år 2009 så minskade arealen spannmål år 2010 med 2 300 hektar eller 3,6 %, samtidigt som arealen vall ökade med 19 400 hektar eller drygt 14 %. Läs mer om ekologiskt produktion i vårt statistiska meddelande. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s