Fascinerande fakta om korn, skördar län för län

Under  1930-1960-talet började odlingen av havre alltmer ersättas av vårkorn. Från och med 1967 gick vårkorn om havre som den dominerande spannmålsgrödan. Vårkorn behöll sin tätposition tills höstvete tog över som den vanligaste grödan runt millennieskiftet. Merparten används för foderändamål, även om produktion av maltkorn till bryggeriindustrin också förekommer. Vårkorn är den regionalt mest spridda spannmålsgrödan. Den kan odlas i alla delar av landet. 

Odlingen av korn, liksom av spannmål i allmänhet, var störst under 1970- och början av 1980-talet. År 1980 odlades 754 000 hektar åkermark med korn. År 2007 hade den siffran minskat till 326 000 hektar.

Skörden av vårkorn per hektar län för län redovisas i diagrammet nedan. Av diagrammet framgår att för riket har skörden ökat 2,3 gånger sedan början av 1900-talet.  Av diagrammet framgår också att ökningen av skörden per hektar varit störst i slättbyggderna och minst i Norrland.  //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Skörd och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Fascinerande fakta om korn, skördar län för län

  1. Pingback: Fascinerande fakta om korn, havre, råg, rågvete och vete | Jordbruket i siffror

  2. Pingback: Normskörden för vårkorn är 2 300 kg per hektar i Norra Norrland och 5 550 kg per hekatar i Götalands södra slättbygder | Jordbruket i siffror

  3. Pingback: Stor höstsådd i år igen bådar gott för nästa års skörd | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s