Från 96 000 mjölkföretag år 1970 till 5 600 år 2010

Det finns flera artiklar i media om brist på svenskt smör i affärerna. Det minskande antalet mjölkföretag sägs vara en av orsakerna, tillsammans med vår smak för att äta mera smör. Antalet mjölkföretag, dvs företag som har mjölkkor,  har minskat drastiskt sedan år 1970 från 96 000 företag till 5600.  Det är dock viktigt att komma ihåg att såväl antalet kor per företag som kornas avkastning har ökat under samma tid. Utvecklingen beskrivs i detta blogginlägg. Kvantiteten invägd mjölk minskade med 0,8 % och produktionen av konsum-tionsmjölk med 2,3 % under januari–juli 2011 jämfört med motsvarande period under år 2010. Produktionen av smör minskade med 16,8 % och produktionen av mjölkpulver ökade med 15,6 % under samma period. Utvecklingen redovisas  här.

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Animalieproduktion, Företag och företagare, Husdjur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Från 96 000 mjölkföretag år 1970 till 5 600 år 2010

 1. k-m.l skriver:

  Underligt med smörbrist. Är ju inet länge sedan som uppdrag granskning avslöjade hur de mjölken subventioneras pga EU:s enorma fettlager på Irland…

  Citat från Uppdrag granskning 2005″
  ” ett gigantiskt lager på norra Irland finner vi en del av EU:s fettberg. I olika fryslager på Irland ligger 150 000 ton överskottsfett som EU försöker sälja med rabatt till barn och skolor. EU subventionerar skolmjölk till skolor och barn i hela EU för 800 miljoner kronor varje år. Och ju fetare mjölk, desto mer stöd”

  Se själva:
  http://svt.se/2.39895/1.437336/eu-stod_bidrar_till_overvikt_hos_unga

  Har lagret tagit slut eller är vi lättlurade att tro att det råder brist på nåt som det kanske finns gott om?????????

  k-m.l

 2. Ping: Antal mjölkföretag län för län | Jordbruket i siffror

 3. Ping: Mjölkpris och mjölkföretag… | Jordbruket i siffror

 4. Ping: Kor och människor | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s