Den finska potatisen delar den svenska potatisens öde

Höstens myckna regnande har ställt till det för många svenska potatisodlare. Skörden riskerar att ruttna medan de vattenmättade åkrarna gör det svårt eller omöjligt att använda maskiner för att skörda. Dessutom finns risken att rötskador på bärgad potatis inte syns direkt och sedan sprids när potatisen lagras.

Situationen är precis densamma i Finland. Även historiskt har den finska och den svenska potatisodlingen följts åt i stora stycken. Ser man till odlad areal upphörde Sveriges försprång under 1960-talet och potatisodlingens omfattning har sedan dess varit i det närmaste identisk. Uppgifter om användningen av den svenska jordbruksmarken kan man finna här och motsvarande finska statistik finns här.

Betraktar man totalskördarna blir det uppenbart att den finska och den svenska potatisodlingen påverkats av åtminstone några gemensamma faktorer även historiskt. Svensk skördestatistik finner man här och finsk skördestatistik finns här.

Grödan introducerades också på ett snarlikt sätt. Potatisen började få genomslag då den odlades av importerad arbetskraft som var van vid att odla och konsumera den. Scenariot var detsamma i Jonas Alströmers Alingsås och i finska Ingå där invandrade bruksarbetare började odla potatis. Hemvändande soldater från krig på kontinenten bidrog sedan till att ytterligare sprida bruket av potatis som föda. Möjligheten att använda potatis i stället för brödsäd vid brännvinstillverkning gjorde den inte mindre populär och utvecklandet av denna metod ledde till att grevinnan Eva Ekeblad som första kvinna blev invald i den Svenska Vetenskapsakademien. //Jonas Hammarstrand

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer, Fascinerande fakta, Internationellt, Skörd. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s