Hund på vift?

Med hjälp av det centrala hundregistret kan hund och ägare kopplas ihop. Sedan den 1 januari 2001 ska alla hundägare registrera sitt ägarskap. Detta kan ske antingen via blankett eller via e-tjänst som man finner här.

Förutom möjligheten att enkelt kunna spåra ägaren till bortsprungna hundar kan registret användas för att fastställa vem som är ansvarig om en hund förorsakat skada eller på annat sätt är inblandad i en olycka.

Det finns 730 090 hundar och 541 305 hundägare registrerade.

Antalet registreringar följer en årscykel där en toppnotering oftast nås kring juni-augusti medan det normalt sker färre registreringar under vintermånaderna. Det är kanske inte så konstigt när allt kommer omkring. Under 2011 har 49 869 nyregistreringar och 7 266 ägarbyten gjorts mellan januari och september.

Är man dessutom ute och reser med sin hund, katt eller kanske tam-iller behöver man ha ett sällskapsdjurpass, vilket illustreras i denna film.

Passen utfärdas av veterinär och dessa beställer i sin tur passen från Jordbruksverket. Efter en inledande topp med efterföljande minskning när passen introducerades, har antalet beställda pass stadigt ökat. Fram t.o.m. 5 oktober hade 14 532 pass beställts under år 2011.

Som man kan se är det en hel del sällskapsdjur som är ute och reser. Tanken är att passet skall underlätta resandet, eftersom ett flertal dokument som behövdes tidigare nu har ersatts av ett enhetligt dokument. Med tanke på rabies, dvärgbandmask och andra otrevliga smittor och parasiter är det nödvändigt att dokumentation om vaccinationer och behandlingar medförs resande djur. //Jonas Hammarstrand

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Husdjur, Internationellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s