Jordbrukssektorns produktionsvärde i löpande priser ökade med ungefär 5 miljarder kronor mellan åren 2009–2010. Till stor del beror det på att spannmålspriserna och mjölkpriset steg år 2010. Hela rapporten med alla siffror kan du läsa här.
Värdet av vegetabilieproduktionen ökade med 18 % år 2010 jämfört med år 2009. Den totala spannmålsskörden minskade med 18 % år 2010 jämfört med år 2009. Spannmålsarealen minskade med 8 %. Priserna på spannmål ökade däremot med hela 73 % skördeåret 2010/2011 jämfört med skördeåret 2009/2010. Det innebar att värdet av spannmålsproduktionen ökade trots att mängden spannmål minskade.
Produktionsvärdet för animalier ökade år 2010 med 6 % jämfört med år 2009. Produktionsvärdet för animalier består framförallt av slaktade djur och produkter som mjölk och ägg. Slakten av nötkreatur minskade med drygt 1 % år 2010, medan slakten av svin ökade med 1 %. Priserna för nötkreatur ökade med 10 % år 2010 jämfört med år 2009, medan priserna för svin minskade med 9 %. Invägningen av mjölk minskade år 2010 med 2 % jämfört med år 2009. Priset på mjölk ökade med 16 % under år 2010.
Fördelningen av värdet mellan vegetabilier och animalier visas i diagrammet nedan. //Ann-Marie Karlsson