Försäkringskassan har gett ut en intressant rapport

om sjukskrivningar inom olika yrkesområden som finns tillgängling här. Rapporten redovisar antalet startade sjukskrivningar (> 14 dagar) per 1 000 anställda. För yrkesgrupperna inom jordbruksområdet är det viktigt att komma ihåg att egenföretagare inte ingår, utan endast de personer som är anställda vid jordbruksföretag. Det är naturligtvis också så att många sjukskrivningar beror på orsaker som inte har med en persons yrke och arbete att göra.

Rapporten visar att kvinnor har fler startade sjukskrivningar än män oavsett yrke. Skillnaden är speciellt stor för växtodlare, där kvinnor har 105 startade sjukskrivningar per 1 000 anställda år 2009 jämfört med 54 för män. Skillnaderna mellan män och kvinnor är mindre för djuruppfödare. Kvinnor som arbetar inom yrken relaterade till jordbruk har färre startade sjukskrivningsperioder än genomsnittet för alla anställda. För män däremot är antalet sjukskrivningar för djuruppfödare och djurskötare något högre än genomsnittet för samtliga anställda. En jämförelse av antalet sjukskrivningar mellan djuruppfödare/ djurskötare och växtodlare visar att skador som sjukskrivningsorsak är något vanligare bland djuruppfödare/djurskötare. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Fascinerande fakta, Företag och företagare, Sysselsättning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s