Jordbruk med kombinationsverksamheter

LRF presenterade i dagarna resultatet av sin undersökning Grönt Entreprenörskap 2011, där 9 202 LRF-medlemmar intervjuats om verksamhet inom de gröna näringarna, men utanför det egentliga jordbruket. ”God lönsamhet, investeringsvilja och stark framtidstro. Det utmärker företagare som sysslar med entreprenad, energi, småskaligt livsmedelsföretagande och turism.” konstateras i LRF:s pressmeddelande.

Två snörika vintrar har inneburit goda inkomster för dem som kan röja snö på entreprenad. Antalet företag som bedriver någon form av kombinationsverksamhet (näringsverksamhet utöver jordbruk i det egna företaget där företagets resurser kan användas på ett eller annat sätt) har ökat, vilket man kan läsa om i Jordbruksverkets statistiska meddelande. Av de olika typerna av kombinationsverksamhet är det just arbete på entreprenad som är vanligast. Entreprenadarbete utanför jordbruket är i sin tur vanligare än entreprenad för andra jordbrukare.

Cirka 34 % av alla företag i Lantbruksregistret bedriver någon form av kombinationsverksamhet. Även om denna verksamhet kan utgöra en betydande del av omsättningen i en del företag så är det fortfarande en bisyssla för de flesta. I 27 % av företagen med kombinationsverksamhet utgjorde denna mer än 50 % av omsättningen.

För förtydligande är de fullständiga kategorierna i figuren ovan: Turism, uthyrning och andra fritidsaktiviteter; Hantverk; Förädling och försäljning av gårdsprodukter; Förädling av trä; Vattenbruk; Produktion av förnybar energi; Entreprenad inom jordbruk; Entreprenad utom jordbruk; All form av entreprenad (jordbruk eller annan); Övrig kombinationsverksamhet. //Jonas Hammarstrand

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Företag och företagare och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jordbruk med kombinationsverksamheter

  1. Ping: Enkäter till alla jordbrukare i strukturundersökningen år 2013 | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s