Import av julgranar

Nu när december månad är här blir det bråda dagar för dem som skall tillhandahålla årets julgranar. Det har visat sig finnas ett intresse för hur stor importen av julgranar från utlandet är. Huvuddelen av granarna kommer från andra EU-länder och den handeln räknas inte som import/export, utan införsel/utförsel.

Inom EU finns ett system kallat INTRASTAT för att samla in statistik om handeln mellan medlemsländerna. Företag som har leveranser till eller från EU-länder för mer än 4 500 000 kronor per år ska lämna handelsstatistik till Statistiska Centralbyrån, SCB. I vissa fall justerar SCB värdena för att kompensera för detta, men inte när det gäller julgranar. Eftersom den största delen av de importerade granarna kommer från EU är värdena underskattade. Trots det kan man observera de trender statistiken visar. På SCB:s webbplats kan man följa handeln per vara och handelspartner.

Julgranar 2

Danmark dominerar inte helt oväntat stort, men det finns också mer exotiska ursprungsländer som USA, Italien, Sydafrika och Colombia. När det gäller den totala importen är det svårt att inte notera den dramatiska ökningen av värdet år 2006. //Jonas Hammarstrand

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Internationellt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Import av julgranar

  1. Ping: Julgranar på åkermark | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s