Värdet av jordbrukssektorns produktion ökar samtidigt som kostnaderna ökar ännu mer

Värdet av jordbruksproduktionen uppskattas öka med 2,5 procent i år. Ökningen är dock inte tillräcklig för att uppväga de ökade kostnaderna. Överskottet uppskattas bli i stort sett oförändrat jämfört med 2010. Det visar prognosen för jordbrukets intäkter och kostnader 2011.  ATL  är exempel på en tidning som skriver om prognosen.  

Större spannmålsskördar och en fortsatt uppgång i avräkningspriset för mjölk är faktorer som bidragit till det ökade värdet av jordbruksproduktionen. För grisproduktionen har 2011 varit ett år med låga prisnivåer, vilket lett till ett sjunkande produktionsvärde. Slakten av gris uppskattas minska med 2 procent.

Samtidigt som värdet av jordbrukssektorns produktion ökar så ökar även kostnaderna. De totala kostnaderna för insatsvaror uppskattas öka med knappt 5 procent. Foderkostnaderna, som står för ungefär en tredjedel av den totala insatsförbrukningen, förväntas öka med lika mycket. Totalt sett äts det ökade värdet av jordbruksproduktionen upp av ökade kostnader. Förädlingsvärdet, netto med hänsyn tagen till avskrivningar, minskar med 8 procent mellan 2010 och 2011. Men samtidigt ökade utbetalningarna av jordbrukarstöd vilket medför att driftsöverskottet, som är det överskott som ska täcka kostnader för arrende, räntor, eget arbete och eget kapital, beräknas bli i stort sett oförändrat.//Ulf Svensson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s