2010 förbättrades resultaten för lantbrukarna

Efter två år med minskade bruttoresultat vände resultaten uppåt för växtodlingsföretagen. Intäkterna har ökat något, men framförallt har driftkostnaderna minskat jämfört med 2009. Mjölkföretagen hade mycket bättre resultat 2010 än föregående år. Intäkterna från djurskötseln ökade med cirka 30 % jämfört med 2009. På riksnivå minskade kostnaderna något för största storleksgruppen, medan en liten ökning skedde för de i den mindre storleksgruppen. 

Efter två år med minskade intäkter och ökade kostnader bland köttdjursföretagen bröts i varje fall intäktsminskningen. Kostnaderna ökade dock något. För första gången på några år har bruttoresultaten förbättrats jämfört med föregående år. Bruttoresultaten för svinföretagen har förbättrats jämfört med 2009 för gruppen. Intäkterna från djurskötseln var dock lägre och dessutom var kostnaderna högre än 2009. Det förbättrade bruttoresultatet beror främst på ett förbättrat resultat från växtodlingen. Tabellunderlaget finns här.  //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s