200 år i byn Stora Allgunnaryd i Hultsjö socken i Småland, Sverige

Den lite suddiga bilden är tagen i mitten av 1960-talet i byn Stora Allgunnaryd i Hultsjö socken i Småland. Det ser lite farligt ut, men hästen är inte lättskrämd och flickan känner sig trygg i pappas knä. Gården som flickans föräldrar driver har åtta kor, en sugga och några höns. De brukar nio hektar åker. Att hästen används som dragare ser lite ålder-domligt ut, men det finns också en traktor på gården. Företaget är ett ganska typiskt mjölkkoföretag, både för Hultsjö socken och för hela riket. Det är till och med något större än genomsnittet som i mitten av 1960-talet var runt sju kor per företag. Korna på gården mjölkar ungefär lika mycket som genomsnittet för riket vid den här tiden som var 3 800 kg per ko och år. Flickans pappa har just bestämt sig för att tacka nej till jobbet på sågen och istället utveckla jordbruket. Han har börjat arrendera till mark från de andra gårdarna i byn och han tänker sig att så smått utöka antalet kor. Några år in på 70-talet arrenderar pappan hela den lilla byn. Han har koncentrerat sig på mjölkkorna och på gården finns inte längre grisar eller höns. Vid pappans pensionering i början av 1990-talet övertas brukandet av de bättre jordarna av en mjölkbonde från en grannby.  

Storskifte genomfördes i byn år 1814 och på kartan från den tiden finns nästan all åker samlad runt byn. Vid laga skiftet år 1877 har åkermarken ökat och på kartan finns små åkrar i skogen en bit från husen i byn. Kartor från 1930-talet visar på än mer uppodlade åkrar. Framåt 1960-talet vänder utvecklingen. De minsta åkrarna i skogen odlas inte längre, och nu år 2011 odlas ungefär samma marker som de som odlades 200 år tidigare. På byns åkrar odlas nu enbart vall där det under 1900-talet fanns en växtföljd där också spannmål ingick.  Markanvändningen i övrigt har också förändrats. Den lilla del av ängsmarken som år 1814 var insprängd mellan åkrarna runt byn har stenröjts och är numera åker. Ängsmarkerna vid å- och skogskanterna däremot, betades under några decennier i mitten av 1900-talet, men är numera skogsbevuxna.  

Utvecklingen av antalet oxar i förhållande till antalet hästar är intressant. Småland är den region där oxarna var vanligast och användes längst under början av 1900-talet. Avvecklingen av oxarna gick dock snabbt, vilket också framgår av statistiken från Hultsjö socken.

Statistiken över antalet djur i socknen speglar också den jordbrukets utveckling i skogs-och mellanbygderna. Antalet kor, såväl som svin och får minskar samtidigt som produktionen koncentreras till färre och större gårdar.

Vill du själv studera utvecklingen i din eller dina mor- och farföräldrars socknar finns statistiken tillgänglig i den historiska delen av Jordbruksverkets statistikdatabas. Där kan du också jämföra utvecklingen i din socken med utvecklingen i ditt län och i riket. Du kan också läsa om utvecklingen i stort under 1900-talet i boken Jordbruket i siffror 1866-2007. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Animalieproduktion, Arealer, Fascinerande fakta, Företag och företagare, Husdjur och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till 200 år i byn Stora Allgunnaryd i Hultsjö socken i Småland, Sverige

  1. Ping: Se landet på ett nytt sätt en julresa från Virestad till Överluleå | Jordbruket i siffror

  2. Ping: Inspirerande socknar | Jordbruket i siffror

  3. Ping: Mjölkpris mest läst, se 10 i topp för mest lästa inlägg under år 2012 | Jordbruket i siffror

  4. Ping: Är du nyfiken på antalet kor per län de senaste 100 åren… | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s