En tredjedel av hästhållarna är män

Jordbruksverket har i dagarna gett ut en rapport om hästhållningen i Sverige. Rapporten har redan uppmärksammats i flera tidningar, t.ex. DN och SvD.  Ett litet smakprov på innehållet i punktform följer nedan.

  • Två tredjedelar av dagens hästhållare är kvinnor. I gruppen A-tränare inom trav och galopp ser vi att män utgör cirka 85 % och inom ridskolor och turridningsföretag är det i stort sett omvänt.
  • I genomsnitt har landets hästhållare tillgång till en hektar bete/rasthage per häst oavsett om man håller sina hästar inom tätort/tätortsnära landsbygd eller övrig landsbygd. De flesta hästhållare låter sina hästar gå tillsammans i hage på åkermark.
  • Över 80 % av hästhållarna har alla eller några av sina hästar som hobby-verksamhet. De flesta av dessa använd-er hästen till ridning men tävlar inte med den.
  • Ungefär en tredjedel av hästhållarna bedriver näringsverksamhet med häst  Den vanligaste företagsformen för näringsverksamhet med häst är enskild firma. Av landets alla hästar nyttjas cirka 20 % inom näringsverksamhet.
  • Hästhållarnas näringsverksamhet med häst sysselsätter ungefär 24 100 personer som tillsammans utför cirka 10 500 årsarbeten. Ungefär var fjärde A-tränare inom trav och galopp har planer på att anställa fler för sin näringsverksamhet med häst under de kommande två åren. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Företag och företagare, Husdjur och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s