Handeln med nötkött

Vid årsskiftet skrev vi om hur slakterierna förutspådde brist på nötkött i början av år 2012. Vi använde då slaktstatistiken som finns tillgänglig i vår databas. Förutom produktionen är naturligtvis import och export faktorer som påverkar tillgången. På SCB:s webbplats redovisas Sveriges handel med otaliga produkter efter månad, år, handelspartner, vikt, värde o.s.v. Företag som har leveranser till eller från EU-länder för mer än 4 500 000 kronor per år är skyldiga att lämna handelsstatistik till SCB. Statistiken över handeln med länder utanför EU baseras på uppgifter från tullen. Värdet av den handel som försvinner via svarsbortfall och ej uppgiftsskyldiga företag uppskattas genom uppgifter från momsdeklarationen. Den totala handeln redovisas sedan både med och utan bortfallsjustering.

Månadsstatistiken för nötköttshandeln 2011 visar på vissa fluktuationer och att importen är betydligt större än importen.

Bortfallsjusterade värden finns endast att tillgå från år 2000 och framåt. I årsstatistiken kan vi se att nötköttshandeln har förändrats ganska mycket de senaste 15 åren. Importen har ökat kraftigt.

Under den studerade perioden var exporten som störst i slutet av 1990-talet.

Med hjälp av SCB:s månadsvisa handelsstatistik kan ni själva följa utvecklingen och se om en eventuell brist på nötkött leder till ökad import. //Jonas Hammarstrand

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Internationellt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s