Prisutvecklingen för nötkött månad för månad mellan åren 2008 och 2011

Jordbruksverket tar fram tre indexserier som visar pristuveckling i olika led i livsmedels-kedjan. I diagrammet nedan visas prisutvecklingen för nötkött under perioden 2008 till 2011.

Avräkningsprisindex som  speglar det pris jordbrukaren får för nötkött steg med 2,2 procent i december 2011 jämfört med december 2010. Prisökningen berodde på att priserna för storboskap som svarar för nästan hela hela slakten ökade med 3.3 procent. Priserna för kalv sjönk däremot med hela 23 procent jämfört med december 2010.  Producentprisindex speglar priset när varan lämnar livsmedelsindustrin för försäljning på den svenska marknaden. Priset för nötkött  steg med 4,7 procent mellan december 2010 och december 2011. Konsumentprisindex (KPI-J) visar prisutvecklingen för konsumenten. Priset som konsumenten betalade för nötkött steg med med 3,5 procent mellan december 2010 och december 2011. //Ann-Marie Karlsson 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Priser och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s