Färre och färre nötkreatur på svenska lantbruk

Antalet nötkreatur i Sverige har under många år minskat i antal. I december 2011 fanns det 20 % färre nötkreatur än i december 1995. Trenden har varit ganska stabil från år till år med som regel mellan 1 och 2 % minskning per år. Mot trenden går gruppen am- och dikor, som under perioden ökat med 20 % och nu utgör 1/3 av alla kor. Mjölkkorna har minskat mest med ca 28 %. Till viss del kompenseras det minskade antalet mjölkkor med en högre avkastning per djur, men mjölkinvägningen har trots allt minskat med 12 % sedan 1995.

Under det senaste året har antalet tjurar och stutar minskat med så mycket som 13 %. Samtidigt har slakten ökat och under år 2011 slaktades 9 % fler tjurar och stutar än föregående år.  Handjurs-bidraget togs bort från och med år 2012, vilket skulle kunna påverka antalet slaktade tjurar och stutar, framför allt under senare delen av 2011. //Anders Grönvall

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Animalieproduktion, Husdjur och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s