Jordbruksekonomiska undersökningen. Resultat för år 2010

Växtodlingsföretag. Efter minskade bruttoresultat år 2009 vände resultaten uppåt för växtodlingsföretagen. 2010 års förbättring beror framförallt på en intäktsökning och kostnadsminskning för växtodlingen. Priserna ökade på spannmål och priserna på gödselmedel gick ner jämfört med föregående år.

Mjölkföretag: Resultaten har förbättrats avsevärt jämfört med 2009. På riksnivå har nettoresultaten ökat med mer än det dubbla i samtliga redovisningsgrupper. De totala intäkterna ökade markant för mjölkföretagen på riksnivå år 2010, men mest betydande var ökningen av intäkter från djurskötsel mellan åren 2009 och 2010.

Köttdjursföretag:Köttdjursföretagen har högre resultat 2010 än 2009. Resultatförbättringen kan förklaras av att kostnaderna har sjunkit tillräckligt år 2010 för att kompensera den minskade intäkten.

Svinföretag: En förbättring kan noteras för svinföretagens bruttoresultat under år 2010, medan däremot intäkterna försämrades. Detta beror främst på minskningen av intäkterna för djurskötsel och direktersättningar samt minskningen av kostnaderna för växtodling och djurskötsel.

Läs mer här.//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s