17 000 heltidsjordbruk år 2010

Ungefär vart tredje år frågar vi om sysselsättningen i jordbruket och vi kan då gruppera företagen efter om den sammanlagda arbetstiden i företaget överstiger en heltid som vi beräknat till 1 600 timmar. Utvecklingen över tid visar att det antal företag som kräver minst en heltid minskar. Mellan 2003 och 2010 minskade antalet heltidsföretag från 25 000 företag till 17 000 företag. Den vanligaste driftsinriktningen (typen av jordbruk) bland heltidsjordbruken var under hela perioden 2003 till 2010 husdjur (se figur D). Husdjur var också den driftsinriktning som minskade mest under samma period. Antal heltidsjordbruk med driftsinriktning växtodling låg relativt konstant under perioden medan heltidsjordbruk med blandad inriktning (både växtodling och husdjur) precis som husdjursföretagen minskade något från år till år.  Inom driftsinriktningen husdjur var andelen företag inom mjölkproduktion högst under alla åren, men det var också den andel som minskade kraftigast. År 2003 arbetade 60 % av alla heltidsjordbruk sysselsatta inom husdjur främst med mjölkproduktion. År 2010 var siffran 50 %. Företagen inom nötköttsproduktion har under samma period ökat, medan övrig husdjursskötsel upptog ungefär lika stora andelar under samtliga fyra referensår. Inom driftsinriktningarna med växtodling har den största inriktningen, med mellan 41 % och 47 % av alla växtodlingsföretag, ägnat sig åt spannmålsodling. Ungefär en tredjedel av alla heltidsjordbruken med växtodling odlade Övriga jordbruksväxter medan trädgårdsodling stod för mellan 11 % och 14 %. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Fascinerande fakta, Företag och företagare, Husdjur, Sysselsättning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till 17 000 heltidsjordbruk år 2010

  1. k skriver:

    jag tror bestämt att en heltid är 1800 timmar. eller har det ändrats?

  2. Hej
    I heltidsjordbruket i Sverige valde vi 1600 timmar eftersom jordbrukarna när de redovisar arbetstid inte har med förutom, sjukfrånvaro etc., helgdagar som infaller på vardagar, tid som som normalt ingår i en tänkt arbetstid.
    //Ann-Marie

  3. Ping: Så här har vi tänkt runt Strukturundersökningen | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s