Konsumtionen av rött kött och charkprodukter ökar

Rött kött ä gött skulle jag säga på småländska, men dessvärre kanske inte så nyttigt. Livsmedelsverket har just gett ut ett pressmeddelande om riskerna med att äta rött kött och charkprodukter. Flera tidningar t.ex. DN och SvD skriver om ämnet. I vår konsumtionsstatistik finns uppgifter om konsumtionen av rött kött, charkprodukter och och fryst mat som innehåller kött t.ex. hamburgare men också färdiglagde rätter med kött.

Statistiken visar att konsumtionen av rött kött var 32 kg per person år 2010. Av charkprodukter var den 23 kilo per person och av övrigt var den 11 kilo per person. Siffrorna avser direktkonsumtion. Konsumtionen har ökat. Konsumtionen av rött kött och charkprodukter har ökat de senaste åren, medan gruppen fryst mat och färdiglagade rätter har minskat något. Jordbruksverkets undersökning bygger litet förenklat på att konsumtionen beräknas genom att ta import + produktion – export. Konsumtionen slås sedan ut på befolkningen i Sverige. Det svinn som uppstår fram till konsumentens dörr dras bort från konsumtionen men inte svinnet i hushållen. 

Livsmedelsverket skriver också att man i höst kommer att publicera resultat från en undersökning som bygger på att man interjvuat vuxna personer om vad man äter. (Riksmaten)  Det ska bli intressant att läsa resultaten eftersom de visar vad vi faktiskt äter i hushållen dvs. hushållens svinn beaktas. Dessutom ger ju undersökningen möjlighet att få kunskap om olika gruppers matvanor. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Konsumtion och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s