Sveriges utrikeshandel ökar

Sveriges utrikeshandel växer, men tillväxten ger inget tydligt genomslag i exporten av jordbruksvaror och livsmedel. 2011 uppgick det negativa handelsnettot (värdet av export minus värdet av import) till knappt 45 miljarder kronor. Exkluderas fisk minskar underskottet till drygt 40 miljarder kronor. Den svenska exporten av jordbruksvaror och livsmedel ökade till drygt 54 miljarder kronor 2011, vilket är en ökning med 1 % jämfört med 2010. Den lilla ökningen för exporten handlar enbart om värdet, medan volymen i stort sett varit oförändrad. Våra nordiska grannländer samt Frankrike och Tyskland tar emot knappt hälften av exporten.

Värdet av importen av jordbruksvaror och livsmedel ökade 2011 till drygt 99 miljarder kronor, en ökning med 4 miljarder kronor, motsvarande drygt 4 %. Även importvolymen ökade, men bara med 1 %. Drygt 56 % av importen kommer från Norge, Danmark, Tyskland och Nederländerna. Du kan läsa mera om utvecklingen av utrikeshandeln de senaste åren här och här.

Exempel på exporterade och importerade kvantiteter av några jordbruksvaror visas i diagrammet nedan. Diagrammet visar att vi exporterar mer spannmål än vi importerar medan förhållandet är det motsatta för de animaliska produkterna, oljeväxter och potatis. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Internationellt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s