Det kostar mer att administrera EU-stöden nu jämfört med för 15 år sedan

Arbetet med EU-stöden är en viktig del av Jordbruksverkets verksamhet. Jordbruksverket har gett ut en lättläst rapport om hur stöden utvecklats under de senaste 15 åren. Lite intressant är att vi hade en kort period av avreglering i början av 1990-talet. I juni 1990 beslöt riksdagen att den svenska jordbrukspolitiken skulle läggas om och att jordbruket skulle underkastas samma villkor som övriga näringar. Konsumenternas val skulle styra produktionen och jordbruket skulle endast ersättas för efterfrågade varor och tjänster. Inom de områden där det saknades en marknad, t.ex. landskapsvård och beredskap, skulle samhället köpa tjänster av jordbruket.

 EU-inträdet 1995 innebar en återgång till en produktionsfrämjande jordbrukspolitik, om än med produktionsbegränsande inslag. Den senare delen av 15 års-perioden har präglats av en ökad marknadsanpassning, frikopplade stöd och en förskjutning till miljö- och landsbygdsåtgärder. I rapporten finns också nedanstående sammanställning över hur EU-stöden förändrats i EU. I kapitel 9 i Jordbruksstatistisk årsbok behandlas stödåtgärder. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s