Vad är exportbidrag?

Jag fick en fråga om vad de olika rubrikerna i diagrammet i mitt förra inlägg egentligen betyder. Så här kommer förklaringen tillsammans med diagrammet igen.

  • Exportbidrag. Innebär att ett bidrag på något sätt ges för de varor som exporteras, vilket innebär att de kan säljas för ett lägre pris.
  • Övriga marknadsstöd är t.ex. stöd per liter producerad mjölk, eller per kg såld spannmål.
  • Kopplade direktstöd är t.ex. handjursbidag per djur vid slakt av ett handjur eller arealersättning d.v.s erättning per hektar för odling av olika grödor t.ex. spannmål, oljeväxter eller gräsensilage. Ordet direktstöd innebär att stödet betalas ut till lantbrukaren, och inte som för marknadsstöden också skulle kunna betalas ut i senare led.
  • Frikopplade direktstöd, är gårdsstödet ett exempel på som är ett stöd per hektar oavsett vad som odlas.
  • Landsbygdsutveckling, är stöd till miljörelaterade åtgärder t.ex. stöd för ekologisk odling och landsbygdsutvecklande åtgärder t.ex. leaderprojekt.

Förändringarna i politiken har, vilket framgår av nedanstående figur, medfört att utgifterna för frikopplade direktstöd nu är den enskilt största CAP- utgiften. Däremot utgör utgifterna för exportbidrag och övriga marknadsstöd som i början av 1990-talet svarade för drygt 90 % av CAP-utgifterna, numera knappt 10 % av utgifterna. Mer om alla dessa stöd finns att läsa i rapporten. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s