Direktkonsumtionen av kött är 48 kilo, totalkonsumtionen är 85 kilo. Vad är skillnaden?

Direktkonsumtion kött, är det kött vi äter som ”rent” kött, t.ex. stek, kotlett, filé och köttfärs. I beräkningarna av direktkonsumtionen görs ett avdrag för ben och ett schablonmässigt avdrag för svinn. Avdraget för svinn ska motsvara svinn i alla led tills dess att produkten når konsumenten, däremot är så kallat ”hushållssvinn” exkluderat. Exempel på hushållssvinn är den mat hushållet slänger eller den mat som lämnas på tallriken på restaurangen. När det gäller ben, är ändå en viss del ben inkluderade i de redovisade siffrorna, t.ex. benet på en fläskkotlett.

Totalkonsumtionen kött däremot är den totala åtgången av köttråvaror för humankonsumtion, dvs. både det kött som finns i t.ex. korv och kalvsylta samt ”rent” kött såsom fläskkotlett och oxfilé. I totalkonsumtionen görs varken avdrag för ben eller svinn. Totalkonsumtionen av kött ger alltså en högre siffra än direktkonsumtionen, eftersom även köttinnehållet i t.ex. charkprodukter ingår i totalkonsumtionen. 

För att redovisa jämförbara siffror över tiden, beräknas konsumtionen per person och år. Konsumtionen för en specifik vara eller varugrupp aktuellt år divideras med medelbefolkningen i Sverige aktuellt år. Således görs ingen uppdelning av befolkningen avseende ålder, kön etc. Statistiska centralbyråns statistik gällande medelbefolkning används i Jordbruksverkets konsumtionsberäkningar.

Konsumtionen har beräknats med samma metod sedan 1950-talet. Jämför man utvecklingen sedan 1960 kan man se att vi har ökat vår direktkonsumtion av kött från 24 kilo per person och år 1960 till 48 kilo per person och år 2010. Det är alltså en fördubbling. Totalkonsumtionen har ökat med närmare 70 procent från 51 kilo per person och år till 85 kilo per person och år. Jämför vi har vi alltså ökat vår konsumtion av ”rena” köttprodukter mer än vår konsumtion av t.ex. charkprodukter. Siffrorna finns i vår databas. //Monica Eidstedt

PS. Inlägget reviderades 23 jan 2013 för att förklaringen skulle bli litet tydligare.

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Konsumtion och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Direktkonsumtionen av kött är 48 kilo, totalkonsumtionen är 85 kilo. Vad är skillnaden?

  1. Ping: Konsumtionen av rött kött och charkprodukter ökar | Jordbruket i siffror

  2. Ping: Totalkonsumtion av kött 1973-2011 med prognos för år 2012 | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s