7 procent av den totala grovfoderskörden består av grönfoder-växter, t.ex. spannmål och majs som skördas som grönfoder

Att tillvarata stråsäd i form av grovfoder har blivit allt vanligare under senare år. Odlingen av majs har också ökat, och det är en gröda som oftast skördas som grönfoder.  De grödor och grödgrupper som redovisas  i den statistiska rapporten om skördar för år 2011 är stråsäd (exkl. majs) till grönfoder, majs till grönfoder och andra grödor än stråsädesgrödor skördade som grönfoder.  Omräknat till ts-skörd motsvarar den totala grönfoderskörden uppemot 7 % av den totala grovfoderskörden av slåttervall och ettåriga grönfoderväxter.

För riket totalt kommer de största grönfoderkvantiteterna från majs som skördats som grönfoder. Därnäst följer övriga stråsädesgrödor som skördats som grönfoder, mest blandsäd. Den obärgade arealen av grönfoderväxter var ungefär 3 %

Bland länen var andelen total grönfoderskörd i jämförelse med total grovfoderskörd störst på Gotland och i Kalmar län – omkring 12 % i båda länen. I Skåne län var motsvarande andel 10 %.  //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s