Tema EU: Belgien

Under sommaren kommer vi här på bloggen presentera länderna inom den Europeiska Unionen, med tillägg av några andra intressanta länder utanför densamma. Varje land presenteras med några nyckeltal och jämförs med Sverige, så att vi kan hitta de olika aspekter som skiljer jordbrukssektorn i det berörda landet från vår egen. Dessutom gör vi nedslag på en intressant lokal aspekt av ländernas gröna näring, något som står ut lite extra. All data hämtas från underlaget till Jordbruksstatistisk Årsbok samt från EU:s motsvarighet till våra egna databaser, nämligen Eurostat, där alla intresserade kan surfa in och göra egna utdrag.

Första land ut är Belgien.

Där nere i landet som hyser unionens eget lilla administrativa centrum har man en total åkerareal om knappt 842 000 hektar, alltså ungefär en tredjedel av vår egen. Med tanke på att Belgien upptar en yta som endast är ca 6,8 % av Sveriges så är jordbrukslandskapet betydligt mer närvarande i hela landet. Fördelningen mellan de olika grödgrupperna ser ut som nedan. Här märks framförallt en utbredd odling av rotfrukter samt att andelen åkermark som låg i träda i Belgien år 2007 endast var 3 %.

Det belgiska jordbruket är mycket koncentrerat kring djurhållning, vilket framförallt syns i antalet djurenheter. Det finns mer än fyra gånger fler grisar och ca 70 % fler nötkreatur i Belgien. År 2009 arbetade ca 61 000 personer i den belgiska jordbrukssektorn och dess binäringar.  Av dessa beräknas ca 31 % vara kvinnor, vilket är något lägre än i Sverige vid samma tid (35 %). Jordbrukssektorn står i Belgien endast för 1,3 % av den totala sysselsättningen, vilket kan jämföras med Sverige där den gröna sektorn sysselsätter 2,3 % av samtliga förvärvsarbetande.

Under perioden 1990-2007 har den strukturella omvandlingen i Belgiens jordbruk liknat den i det svenska där jordbruksföretagen blir färre men har större areal. Antalet jordbruksföretag har minskat knappt 44 % sedan år 1990 och uppgick år 2007 till 48 010. Arealen åkermark ökade under 1990-talet, men utvecklingen har planat ut under början av 2000-talet. Betesmarken minskade under samma period med en motsvarande andel. Arealen foderväxter och den bevattnade arealen är de som förändrats mest då båda ökat med ca 30 %.

Belgarna är mycket förtjusta i pommes frites. Man kan köpa dessa från speciella butiker och stånd överallt i landet. De friterade potatisbitarna serveras tillsammans med en flora av olika såser, generellt i en pappersstrut, och är en mycket lättintagen lunch när man stressar mellan olika möten om exempelvis vilka variabler som ska vara med i nästa stora statistiska undersökning. Den belgiska förkärleken för pommes frites reflekteras i den stora rotfruktsarealen, samt den årliga skörden som år 2011 uppgick till total 3 702 000 ton.

// Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Tema: EU och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tema EU: Belgien

  1. Ping: Jordbrukets bidrag till BNP i EU är högst i Rumänien och lägst i Luxemburg | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s