Livskvalitet – att höra och se en fågel på väg till jobbet

Jag har en fågelskådande kollega som berättade att han stannat till på vägen till jobbet för att försöka att också få syn på en mindre hackspett, vars sång han hörde i ett träd. En förbipasserande stannade och frågade vad han gjorde. Min kollega berättade och de hjälptes åt att hitta fågeln i trädet. Efteråt sa den förbipasserande ”Detta är livskvalitet”.

Alla kan ju inte ha turen att stöta på min kollega när man är ute i naturen och hör en fågel sjunga. Ett litet hjälpmedel för dem som vill öka sin livskvalitet kan då vara den app med ”lärkvitter” som går att ladda ner på Jordbruksverkets hemsida. Den innehåller fåglar i odlingslandskapet.

På hemsidan kan man också se bilder på olika fåglar höra hur de låter, läsa om dem och se hur beståndsutvecklingen har utvecklats för de olika fåglarna.

Tofsvipa är en av få fåglar jag känner igen.  På sidan kan man läsa att arten drabbades hårt av 1800-talets utdikningar.  Under det senaste halvseklet har den missgynnas i områden med intensiv spannmålsodling. Utvecklingen sedan 1970-talet visas på hemsidan med hjälp av  ett index kopplat till antalet häckande par. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Fascinerande fakta och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Livskvalitet – att höra och se en fågel på väg till jobbet

  1. Ping: Lär mer om fjärilar i odlingslandskapet | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s