Odlingen av spanmmål och raps ökar 2012 jämfört med år 2011

Jordbruksverket har publicerat preliminär statistik för arealanvändingen i jordbruket 2012. Siffrorna visar att arealerna av spannmål och oljeväxter har ökat något jämfört med år 2011, samtidigt som arealen vall minskat. Vår chefsekonom Harald Svensson skriver i pressmedelandet till statistiken att det tyder på optimism bland jordbrukarna.

Siffrorna redovisas också per län och de visar att litet drygt en tredjedel av Sveriges åkermark finns i Västra Götalands och Skåne län. I diagrammet nedan görs en jämförelse med åkerarealens storlek 2007 och 2012. Siffrorna visar att arealen minskat obetydligt i de flesta slättbygder medan åkerarealen minskat mera i Norrland och i skogsbygderna. Gotlands län är det enda län där åkerarealen varit oförändrad de senaste 5 åren. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer, Skörd och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s