Blott Sverige svensk potatis har

Vi gör ett avbrott i vår EU-resa och stannar på nationaldagen till i Sverige och funderar över betydelsen av svenskt jordbruk idag och hur vi vill att den ska se ut i framtiden.   För mig innebär svenskt jordbruk:

  • att svensk färskpotatis, svensk kyckling och svenska ägg finns att köpa. Jag kan alltså välja varifrån den mat jag äter kommer och ha lite lättare att vara med och bestämma över hur den mat jag äter produceras.
  • att jag har möjlighet att åka till en gårdsbutik i närheten av var jag bor och köpa det jag vill ha.
  •  min lilla systerdotters föreskoleklass kan åka på utflykt till ett jordbruk och se de djur de pratat om i skolan, och inse att mjölk inte kommer från förpackningar i affären.
  • att jag kan må bra av att vistas i ett öppet landskap. Åkermark, betes- och hagmarker betyder skönhet, vila och rekreation.
  • glädjen i att visa mina turistande amerikanska släktingar ett vackert landskap.

Kungen sade i förra årets Skansental att ”nationaldagen är en anhalt mellan dåtid och framtid. En dag att minnas vad tidigare generationer byggt upp, men också att tillsammans hämta kraft och inspiration för kommande tider”. För den som vill minnas vad tidigare generationers jordbrukare byggt upp finns underlag i ”Jordbruket i siffror 1866-2007”. Men vad betyder svenskt jordbruk för dig idag? Och hur vill du att jordbruket ska se ut i framtiden? //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s