Om inte om fanns så skulle 2012 års spannmålsskörd bli 4,8 miljoner ton

Många börjar redan nu spekulera om årets skörd. Det vi som arbetar med officiell statistik på Jordbruksverket kan bidra med så här långt är att hjälpa till med en referenspunkt för alla er som själva vill spekulera om skördens storlek år 2012.

Om… skördens storlek per hektar på riksnivå skulle bli lika stora 2012 som den i genomsnitt varit de senaste 15 åren. (2012 års normskördar), och om… dessa skördar per hektar multipliceras med preliminära arealuppgifter för år 2012 … så skulle skörden av spannmål bli 4,8 miljoner ton och skörden av raps och rybs bli 0,31 miljoner ton. Som en jämförelse kan nämnas att år 2011 skördades 4,6 miljoner ton spannmål och 0,25 miljoner ton raps och rybs.

Nu finns ju om varje år i form av regn och torka, värme och kyla så inget år, inte heller 2012, kommer att bli ett normalår så om skördens storlek 2012 är det än så länge bara att vänta och se. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s