Tema EU: Bulgarien

Den fortsatta resan genom Europa fortsätter nu till Bulgarien. Nere vid Svarta Havets västra strand finner vi detta land som upptar omkring en fjärdedel av Sveriges yta. Anmärkningsvärt här är att man har ungefär lika stor areal brukad jordbruksmark. Nedan finns ytterligare nyckeltal som belyser det bulgariska jordbrukets särdrag.

Det är synnerligen tydligt att det jordbruk som bedrivs är småskaligt och arbetsintensivt. På de mer än 7 gånger fler jordbruksföretagen i Bulgarien lägger man ned mer än 6 gånger fler årsarbetstider än här i Sverige. Trots detta har man ingen särprägel mot djurhållning som är en mycket arbetsintensiv driftsinriktning. Det är snarare spannmålsodling som, bulgarerna fokuserar sin gröna näring på.

Vete, majs och korn dominerar starkt landskapsbilden, vilket även avspeglas i totalskörden. År 2010 skördades nästan 4 miljoner ton vete och dryga 2 miljoner ton majs, att jämföra med Sveriges veteskörd på strax under 2,2 miljoner ton samma år och den i sammanhanget försumbara majsskörden.

En av många produkter från det bulgariska jordbruket som står ut lite extra är den utbredda odlingen av tobak.  Osäkra estimat menar att denna vara står för så mycket som en femtedel av den bulgariska jordbruksexporten. I Eurostats databas kan man åtminstone läsa att arealen tobak uppgick till över 25 000 hektar år 2010, för att backa en aning till knappt 22 000 hektar under förra året. Den totala skörden har sjunkit under det senaste decenniet men ligger fortfarande över 40 000 ton. Produktionen koncentreras framförallt till den södra delen av landet där förhållandena är som mest gynnsamma.

Det pågår en avreglering av den bulgariska tobaksmarknaden som förutspås ge upphov till en ökad odling i landet. Man ser även ökad export av både tobak och cigaretter från flera stora bulgariska tobaksföretag som under senare år har sålts av staten till utländska köpare från länder såsom Ryssland och USA.

// Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Tema: EU och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s