Tema EU: Irland

Vi gör vårt första nedslag på öarna i atlanten genom att sätta vår fot på Irland, den gröna ön. Vid en närmare studie av de siffror som Jordbruksstatistisk Årsbok och Eurostat har för Irland märker man ganska fort att den förutfattade meningen om ett grönt landskap med mycket husdjur stämmer ganska väl.

Det irländska jordbruket är i mångt och mycket totalt fokuserat på uppfödning av klövdjur. Det gröna landskapet, med mycket god tillgång till betesmarker, är en lämplig miljö för dessa betande djur. År 2007 beräknade man storleken på de irländska betesmarkerna till 3 130 280 hektar, vilket kan jämföras med den knappa halvmiljon hektar. Tillgången på betesmarker tillsammans med mycken nederbörd gör att gräset frodas, vilket uppskattas av 6,6 miljoner nötkreatur och 4,6 miljoner får.

När det gäller den plöjda jorden är odlingen tydligt inriktad för att försörja husdjuren. Korn dominerar bland sädesslagen och på Irlands dryga miljon hektar odlas foderväxter på över 685 000 hektar. Den tredje största grödgruppen är de för Irland historiskt typiska rotfrukterna, men tiden när dessa hade en utpräglad betydelse för det irländska jordbruket är förbi. År 2010 skördades 331 000 ton potatis, vilket jämfört med Sveriges 816 000 ton ej är särskilt speciellt utan visar att de båda länderna har liknande hektarskördar av grödan.

En annan aspekt inom jordbruket för vilken Irland står ut lite extra är könsfördelningen bland de sysselsatta. År 2009 var endast ca 8 % av de totalt 152 000 personerna som var sysselsatta nom jordbruket och dess binäringar kvinnor. Denna siffra är exceptionellt låg jämfört med andra länder i unionen.  Närmaste europeiska land är Island, med knappa 17 % kvinnor. Man ska dock inte dra alltför stora växlar av detta faktum eftersom det kan bero på en rad olika faktorer. Exempelvis är det möjligt att man efterfrågat driftsledare och att detta i många fall uppgivits vara en man, trots att makar eller sambos driver jordbruket ihop. På vår egen statistikenhet gav vi ut en rapport om jämställdhet som ni kan läsa här, alternativt sammanfattad i ett äldre blogginlägg.

//Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Företag och företagare, Tema: EU och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tema EU: Irland

  1. Pingback: Jordbrukets bidrag till BNP i EU är högst i Rumänien och lägst i Luxemburg | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s