Den mark som odlas ekologiskt har har ökat mellan åren 2010 och 2011

Omfattningen av den ekologiska växtodlingen år 2011 finns nu tillgänglig på våra statistiksidor. Den totala arealen åkermark som antingen var omställd eller var under omställning till ekologisk produktion uppgick år 2011 till 373 500 hektar eller 14,3 % av den totala arealen åkermark i riket. Det motsvarar en ökning med 36 300 hektar eller 10,8 % jämfört med föregående år. Den totala arealen betesmark som antingen var omställd eller var under omställning till ekologisk produktion uppgick år 2011 till 107 200 hektar eller 24 % av den totala arealen betesmark i riket. Det motsvarar en ökning med närmare 5 500 hektar eller 5,4 % jämfört med föregående år.

I det vänstra pajdiagrammet visas andelen av olika grödor fördelade efter den totala åkerarealen. I det mindre diagrammet till höger visas andelen ekologiska grödor. Diagrammen visar att 66 % av den ekologiska arealen odlas med slåtter- och betesvall medan motsvarande andel för hela åkermarken är 44 %. Det är alltså vanligare att ekologiska odlare har slåtter- och betesvall än att övriga jordbrukare har det.

Pajernas yta motsvarar den yta som odlas ekologiskt respektive totalt i Sverige. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s