Tema EU: Storbritannien

Färden på de brittiska öarna går vidare till Storbritannien. Landet som var centrum för ett vidsträckt handelsimperium under 1800-talet har fortfarande mycket att säga till om inom den europeiska jordbrukspolitiken. Ser man till statistiken märker man även att Storbritannien fortfarande tillhör en av jordbrukseuropas stormakter.

Image

Med en total åkerareal på över 6 miljoner hektar dominerar jordbruket det brittiska landskapet. De skogar som fanns på öarna när romarna först landsteg här blev till stor de avverkade när industrialiseringen tog fart, vilket banade väg för att landet har en exceptionellt hög andel jordbruksmark. Odlingen på denna domineras, som i så många andra länder, av spannmålsodling. I just Storbritannien är det vete och korn som främst odlas, vilket dels är ett resultat av en livsmedelsindustri som tarvar vete, men även det stora antalet husdjur. För det är nog husdjuren som verkligen särskiljer landet från exempelvis Sverige. Nära 10 miljoner nötkreatur och (håll i er) 31 miljoner får, gör landet till ett av de allra djurtätaste i hela unionen.

Animalieproduktionen är viktig för försörjningen i ett land med 60 miljoner invånare, särskilt med tanke på den viktiga plats som köttprodukter har i den brittiska matkulturen. Undertecknad har själv ätit en och annan mastig engelsk frukost på något gemytligt hak i London och då fått både blodpudding, bacon och korv.

Den väl utbredda djurhållningen i Storbritannien för osökt in tankarna på 2001 års stora jordbruksnyhet internationellt, nämligen utbrottet av mul- och klövsjukan. Sjukdomen vars symptom innefattar feber och blåsbildning som i längden kan leda till förlamning, är en av ett fåtal mycket smittsamma sjukdomar som bekämpas med omfattande resurser och åtgärder. I just detta fall, medförde sjukdomsutbrottet att stora besättningar klövdjur nödslaktades och brändes. Vägspärrar upprättades vid vilka bilar och människor desinficerades för att sjukdomsspridningen skulle hejdas.

Även i Sverige har vi långt gående råd och regler som syftar till att hindra eller begränsa uppkomsten av djursjukdomar. Mer information om detta finner ni här. I Storbritannien betar korna och fåren numer obekymrat vidare. //Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Animalieproduktion, Husdjur, Tema: EU och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tema EU: Storbritannien

  1. Ping: Jordbrukets bidrag till BNP i EU är högst i Rumänien och lägst i Luxemburg | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s